Hoe Brainspotting nu daadwerkelijk verandering in gang kan zetten

Hoe Brainspotting nu daadwerkelijk verandering in gang kan zetten

brainspotting, coaching, kindercoaching

Kindercoach Lisette Goldman, brainspotting

In deze blog neem ik je mee in de werking van “Brainspotting”.

Brainspotting is een brein en lichaam gebaseerde therapie. Om de werking van Brainspotting te begrijpen, is kennis over blokkades/trauma en de werking van onze hersenen van belang. Trauma is een breed begrip en klinkt vrij heftig. Vaak denken we direct aan oorlogstrauma of trauma door mishandeling en misbruik. In de psychologie wordt trauma gezien als een normale respons van de hersenen op een abnormale situatie. Trauma en leven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; we verliezen dierbaren, onze baan, onze gezondheid, een ongeluk overkomt ons, of we zien ongeluk bij andere gebeuren.

Wanneer we als metafoor onze hersenen zien als een harde schijf, is trauma/blokkade het programma wat vastloopt waardoor de rest van de computer niet meer (goed) werkt. Bij trauma of een blokkade raken onze hersenen overbelast en wordt de gebeurtenis niet goed verwerkt, waardoor deze bevriest in ons brein. Vaak bevriest zo’n gebeurtenis in de subcortex, waar ons limbisch brein en reptielen brein onder vallen.

Ons brein

Het brein is als het ware opgebouwd uit 3 lagen; je hersenstam (ook wel reptielenbrein genoemd), je limbische brein en je isocortex/neocortex (je cognitieve brein). Het limbisch brein is betrokken bij emotie, motivatie en genot. Het reptielen brein is het gedeelte waar onze instincten liggen opgeslagen. In de subcortex is geen taal en herinneringen aanwezig, alleen gevoel, intuïtie en lichaamssensatie.

Brainspotting richt zich direct op dit gedeelte van de hersenen en de gevolgen hiervan in het lichaam. Reguliere gesprekstherapie kun je zien als het hulpprogramma van je computer. Maar als het systeem bevroren is, is de hulp van een programmeur nodig.
Bij computerproblemen weet je vaak niet waar het probleem bestand zich bevindt op de harde schijf, om hoeveel probleem bestanden het gaat en of er überhaupt probleem bestanden aanwezig zijn. Je merkt alleen dat je computer langzaam werkt en soms vastloopt. Net als bij een harde schijf kunnen de hersenen bevuild raken met klein en groot trauma en blokkades, waardoor het dagelijks functioneren niet optimaal verloopt. Hierbij kun je ook denken aan de zaken die je dagelijks mee maakt zoals bijvoorbeeld reacties van mensen om je heen die wat met je doen.

De methode van deze therapie

Brainspotting is een behandelmethode die heel goed werkt als je beperkt wordt in jouw persoonlijke ontwikkeling. Dit kan zich uiten in blokkades als angst, fobie, slapeloosheid of stress. Door middel van de oogpositie kan ik de blokkade lokaliseren. Het punt waar jij naar kijkt is de Brainspot (oogpositie). Dit punt staat in contact met gebieden in de hersenen en in het lichaam (bijvoorbeeld een benauwd gevoel als je aan een nare gebeurtenis denkt). Door het vasthouden van de Brainspot raken de relevante gebieden gestimuleerd, waardoor de informatie in die gebieden – in de vorm van onverwerkte “informatie-capsules” – wordt aangesproken en verwerkt.

Zelfregulering van brein, lichaam en geest

Dit proces is onderdeel van het zelfhelend vermogen van ons lichaam. Met deze methode worden bewuste en onbewuste blokkades verwerkt die jouw dagelijks functioneren op een negatieve wijze beïnvloeden. Het is een laagdrempelige methode voor verwerking van angstaandoeningen, stress-gerelateerde klachten, lichamelijke klachten, hechtingsproblematiek, verslavingen, ADHD, autistische aandoeningen en alle andere blokkades die het functioneren en presteren negatief beïnvloeden.

Ik realiseer mij goed dat het een vrij informatieve blog is, wil je zelf ervaren wat de werking is kom dan naar één van de workshop, 3 juni van 19.30 tot 21.00 uur in Noordwijk. De kosten zijn € 15 en je gaat naar huis met een oefening zodat je thuis verder kunt oefenen. Aanmelden kan via het contactformulier.

 

 

 

Reacties: 3

  1. Claudia Homan schreef:

    Ik heb de afgelopen maanden een aantal brainspotsessies gehad bij Lisette.Ik startte dit traject omdat ik in een stressvolle periode van mijn leven zat en ik was op zoek naar iets wat mij rust en energie gaf om alles goed en helder te kunne zien in deze “lastige” periode voor mij zodat ik de juiste beslissing kon nemen. Al na 2 sessies met Lisette merkte ik verschil. Mijn lijf was ontspannen en ik kreeg meer rust in mijn hoofd zodat ik een weloverwogen keuze kon maken. Nog steeds ga ik één keer in de 4 tot 6 weken naar Lisette voor “onderhoud” het geeft mij innerlijke rust en ik sta sterker in het leven omdat ik beter kan vertrouwen op mijn eigen gevoel. Daar ben ik Lisette erg dankbaar voor!

  2. Marlies Goldenberg schreef:

    Mijn zoon Ravi (12) veranderde rond z’n 10e van een levendige jongen in een norse tiener. Alles was stom, thuis enorm ongezellig maar ‘er was niks’. Praten is niet zijn sterkste kant en zeker niet over gevoel en emoties. In groep 8 zat hij een half jaar thuis met chronische buikpijn. Er zat zoveel spanning in z’n lichaam. Osteopathie hielp tegen de klachten. Toen hij dit jaar weer klaagde over buikpijn heb ik Lisette ingeschakeld. Hij was sceptisch maar ik zag hem veranderen. Hij werd relaxter, vrolijker en het is nu den stuk gezelliger in huis. Z’n buikpijn verdween snel en Ravi lacht weer spontaan. De zakelijke en directe aanpak van Lisette sprak hem enorm aan, al bleef hij sceptisch. Ik ben erg blij met het resultaat. Ik heb m’n gezellige en spontane zoon weer terug.

Je reactie toevoegen