Hoe Brainspotting nu daadwerkelijk verandering in gang kan zetten

Hoe Brainspotting nu daadwerkelijk verandering in gang kan zetten

brainspotting, coaching, kindercoaching

Kindercoach Lisette Goldman, brainspotting

In deze blog neem ik je mee in de werking van “Brainspotting”.

Brainspotting is een brein en lichaam gebaseerde therapie. Om de werking van Brainspotting te begrijpen, is kennis over blokkades/trauma en de werking van onze hersenen van belang. Trauma is een breed begrip en klinkt vrij heftig. Vaak denken we direct aan oorlogstrauma of trauma door mishandeling en misbruik. In de psychologie wordt trauma gezien als een normale respons van de hersenen op een abnormale situatie. Trauma en leven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; we verliezen dierbaren, onze baan, onze gezondheid, een ongeluk overkomt ons, of we zien ongeluk bij andere gebeuren.

Wanneer we als metafoor onze hersenen zien als een harde schijf, is trauma/blokkade het programma wat vastloopt waardoor de rest van de computer niet meer (goed) werkt. Bij trauma of een blokkade raken onze hersenen overbelast en wordt de gebeurtenis niet goed verwerkt, waardoor deze bevriest in ons brein. Vaak bevriest zo’n gebeurtenis in de subcortex, waar ons limbisch brein en reptielen brein onder vallen.

Ons brein

Het brein is als het ware opgebouwd uit 3 lagen; je hersenstam (ook wel reptielenbrein genoemd), je limbische brein en je isocortex/neocortex (je cognitieve brein). Het limbisch brein is betrokken bij emotie, motivatie en genot. Het reptielen brein is het gedeelte waar onze instincten liggen opgeslagen. In de subcortex is geen taal en herinneringen aanwezig, alleen gevoel, intuïtie en lichaamssensatie.

Brainspotting richt zich direct op dit gedeelte van de hersenen en de gevolgen hiervan in het lichaam. Reguliere gesprekstherapie kun je zien als het hulpprogramma van je computer. Maar als het systeem bevroren is, is de hulp van een programmeur nodig.
Bij computerproblemen weet je vaak niet waar het probleem bestand zich bevindt op de harde schijf, om hoeveel probleem bestanden het gaat en of er überhaupt probleem bestanden aanwezig zijn. Je merkt alleen dat je computer langzaam werkt en soms vastloopt. Net als bij een harde schijf kunnen de hersenen bevuild raken met klein en groot trauma en blokkades, waardoor het dagelijks functioneren niet optimaal verloopt. Hierbij kun je ook denken aan de zaken die je dagelijks mee maakt zoals bijvoorbeeld reacties van mensen om je heen die wat met je doen.

De methode van deze therapie

Brainspotting is een behandelmethode die heel goed werkt als je beperkt wordt in jouw persoonlijke ontwikkeling. Dit kan zich uiten in blokkades als angst, fobie, slapeloosheid of stress. Door middel van de oogpositie kan ik de blokkade lokaliseren. Het punt waar jij naar kijkt is de Brainspot (oogpositie). Dit punt staat in contact met gebieden in de hersenen en in het lichaam (bijvoorbeeld een benauwd gevoel als je aan een nare gebeurtenis denkt). Door het vasthouden van de Brainspot raken de relevante gebieden gestimuleerd, waardoor de informatie in die gebieden – in de vorm van onverwerkte “informatie-capsules” – wordt aangesproken en verwerkt.

Zelfregulering van brein, lichaam en geest

Dit proces is onderdeel van het zelfhelend vermogen van ons lichaam. Met deze methode worden bewuste en onbewuste blokkades verwerkt die jouw dagelijks functioneren op een negatieve wijze beïnvloeden. Het is een laagdrempelige methode voor verwerking van angstaandoeningen, stress-gerelateerde klachten, lichamelijke klachten, hechtingsproblematiek, verslavingen, ADHD, autistische aandoeningen en alle andere blokkades die het functioneren en presteren negatief beïnvloeden.

2 oefeningen om meteen mee aan de slag te gaan:

Oefening voor het aanmaken van nieuwe paden in je brein
Oefening voor kinderen, klik hier!

Onderaan dit bericht lees je een aantal reviews, mocht je er nog meer willen lezen kun je op mijn google kijken, Lisette Goldman

Wil je eens bespreken of brainspotting wat voor jou is, neem dan gerust contact op.

 

Comments: 30

 1. Claudia Homan schreef:

  Ik heb de afgelopen maanden een aantal brainspotsessies gehad bij Lisette.Ik startte dit traject omdat ik in een stressvolle periode van mijn leven zat en ik was op zoek naar iets wat mij rust en energie gaf om alles goed en helder te kunne zien in deze “lastige” periode voor mij zodat ik de juiste beslissing kon nemen. Al na 2 sessies met Lisette merkte ik verschil. Mijn lijf was ontspannen en ik kreeg meer rust in mijn hoofd zodat ik een weloverwogen keuze kon maken. Nog steeds ga ik één keer in de 4 tot 6 weken naar Lisette voor “onderhoud” het geeft mij innerlijke rust en ik sta sterker in het leven omdat ik beter kan vertrouwen op mijn eigen gevoel. Daar ben ik Lisette erg dankbaar voor!

 2. Marlies Goldenberg schreef:

  Mijn zoon Ravi (12) veranderde rond z’n 10e van een levendige jongen in een norse tiener. Alles was stom, thuis enorm ongezellig maar ‘er was niks’. Praten is niet zijn sterkste kant en zeker niet over gevoel en emoties. In groep 8 zat hij een half jaar thuis met chronische buikpijn. Er zat zoveel spanning in z’n lichaam. Osteopathie hielp tegen de klachten. Toen hij dit jaar weer klaagde over buikpijn heb ik Lisette ingeschakeld. Hij was sceptisch maar ik zag hem veranderen. Hij werd relaxter, vrolijker en het is nu den stuk gezelliger in huis. Z’n buikpijn verdween snel en Ravi lacht weer spontaan. De zakelijke en directe aanpak van Lisette sprak hem enorm aan, al bleef hij sceptisch. Ik ben erg blij met het resultaat. Ik heb m’n gezellige en spontane zoon weer terug.

 3. Lenny van der Meer schreef:

  Mijn zoon (bijna 9) is zijn hele leven al een denker en een voorzichtig kind. Gewoon zijn karakter en niets mis mee. Maar toen hij steeds meer dingen die andere kinderen juist als superleuk ervaren ging vermijden en hij steeds meer ging piekeren en beren op de weg zag, ging het hem belemmeren. Zijn school volgt het kanjerprogramma en dat vindt hij ook leuk dus onze eerste stap was om een volledige kanjertraining te volgen. Hij heeft daar wel wat dingetjes opgepikt, maar het hielp helemaal niets tegen zijn angsten. Omdat ik Lisette al wat langer ken, haar vertrouw en van haar weet dat ze alles met passie doet wilde ik wel proberen of brainspotting mijn zoon van zijn gepieker en angsten af kon helpen. Al vanaf de eerste keer gebeurt er tijdens de sessies zoveel met hem. En omdat de verandering bij hem heel natuurlijk en geleidelijk gaat was het soms voor ons als ouders moeilijk om te zien wat het opleverde maar Sep zelf vond de sessies prettig en gaf aan zelf wel veel verschil te voelen. Nu, na 6 sessies, merken we aan hem dat hij meer vertrouwen heeft in zijn eigen kunnen en daarom ook meer dingen aandurft. Een durfal zal hij nooit worden, maar lol hebben zonder stress en gepieker is ons doel. Zolang Lisette ons daarbij kan helpen zijn wij haar heel dankbaar

 4. Mandy en Thijs schreef:

  Wij zijn voor ons zoontje Thijs, toen 4 jaar, nu 5 jaar, bij Lisette geweest.
  Thijs heeft spraakproblemen en komt vaak niet uit zijn woorden. Hij kent ze wel, maar zaken verbinden, waardoor het verstaanbaar uit zijn mond komt, lukt niet.
  Totdat we bij Lisette zijn geweest.

  Het was voor ons echt een bijzondere ervaring. Elke keer weer. Het ging steeds beter en hij ging volledig verstaanbare zinnen zeggen.

  Wij ervaren Lisette als een echte proffesional die weet wat ze doet. Zeer prettig in omgang en erg lief in omgang.

  Wij raden iedereen aan om deze ervaring te beleven. Het is erg bijzonder.

 5. Peter schreef:

  Aanvankelijk gingen wij voor het gedrag van onze dochter Suus (3), die een chromosoomafwijking heeft, brainspotting toepassen bij Lisette. Na Suus haar eerste sessie was het effect al meteen duidelijk zichtbaar. Suus leek wel anders uit haar ogen te kijken en spanningsmomenten die voor haar normaal gesproken te veel zouden zijn waren ineens veel minder erg.

  Wel waren er nog spanningen tussen mij en Suus. Na een sessie waarbij ik ook aangeschoven was bleek ook duidelijk dat bij mijzelf nog een hoop spanning en onverwerkte gebeurtenissen een rol speelde. De hectische tijd na de geboorte en het accepteren van haar afwijking bijvoorbeeld. Inmiddels zijn wij ruim 10 sessies verder en zijn diverse thema’s tijdens de sessies langsgekomen. Ik merk dat de sessies mij rust geven, mij anders doen denken en het mooiste resultaat is dat de band tussen mij en Suus optimaler is dan ooit. Ook het aanvoelen van spanning bij mijzelf en daardoor ook bij Suus zorgt er nu voor dat ik op tijd bij mijzelf kan ingrijpen.

  Brainspotting helpt daardoor niet alleen mij, maar indirect ons hele gezin. Naar mijn mening is een ieder gebaat bij brainspotting en ik raad het dan ook veel mensen aan in mijn omgeving. Dankjewel Lisette.

 6. Shari schreef:

  Zoon van 13 had op een gegeven moment wat last om de motivatie, conentratie en drive te vinden om lekker mee te gaan in de brugklas. Het was zelf zo dat hij mogelijk van school moest.

  Als een echte puber zag hij heel erg op tegen de eerste sessie en was erg zenuwachtig. Maar na geruststelling van Lisette en het feit dat je eigenlijk niks hoeft te doen behalve kijken, had hij er geen moeite meer mee.

  Na enkele sessies zag je de motivatie en concentratie aanzienlijk verbeteren en had hij steeds vaker zelf zijn spullen op orde.
  Voor een presentatie (waar hij erg nerveus voor was) nog een brainspot sessie gehad en de presentatie ging super goed! Hij kreeg goede feedback van zijn docent en was super trots op zichzelf. Nu het nieuwe schooljaar is begonnen, zie ik een gemotiveerde en enthousiaste jongen die met enorme zin aan de slag gaat. Hij is zelf ook erg blij met de uitkomst van de sessies.

  Kan niet anders zeggen dat ik zeer blij ben met de brainspot sessie die wij hebben gehad bij Lisette en zijn haar dan ook extreem dankbaar voor haar hulp.

 7. Shari schreef:

  Over een periode van enkele maanden had mijn dochter (7) steeds periodes waarin ze hevige buikpijn had. Na vele dokters afspraken (ook de dokterspost hebben we enkele keren bezocht midden in de nacht) en onderzoeken kwam er niet echt een diagnose, behalve een mogelijke allergie, maar de buikpijn aanvallen waren nogsteeds aanwezig. Hierdoor zijn we verder gaan kijken of mogelijk toch iets anders de oorzaak van de buikpijn was.

  Na dit besproken te hebben met Lisette zijn we begonnen aan de brainspot sessies. Gelijk na de eerste sessie werd mijn dochter rustiger en kalmer. Na een aantal sessie is de buikpijn volledig verdwenen en is mijn dochter weer de vrolijke meid die ze daarvoor ook was en heeft ze geen dag meer gemist vanwege buikpijn.

  Lisette heel erg bedankt voor je hulp. Het heeft op meerdere levens geholpen!

 8. Joke schreef:

  Ik vind bij Lisette de rust, mijn spanningsklachten in mijn hoofd zijn verdwenen. Het heeft mij heel goed gedaan. Ik heb 8 sessies gehad. Ook mijn fysiotherapeut stond er van te kijken.

 9. […] brein heel door de jaren heen verschillende paden aangemaakt. Hierdoor is het vaak lastig om iets te […]

 10. Julia Nievaart schreef:

  Door de moeilijke tijden waar we nu in zitten, de corona crisis, moest ik aan de brainspot sessies van mijn zoon denken. Door omstandigheden konden wij niet naar de praktijk van Lisette. Lisette bood aan om de sessies online te doen. Mijn zoon vond dat wel spannend. Maar hij zat heerlijk in ‘t hoekje van de bank en ik zag gelijk dat hij volledig met Lisette in de bubbel van het brainspotten zat. Totaal ontspannen. Na de sessie gaf hij aan het heel erg fijn gevonden te hebben.
  Dus wat ons betreft een enorme aanrader om, indien je niet naar Lisette toe kan, het op deze manier te doen.
  Bedankt Lisette 👍

 11. Evie schreef:

  De sessies hebben voor mijn gevoel goed geholpen. Ik ben sinds de eerste sessie wel een stuk rustiger en minder gestresst. Als ik me gestresst voel ga ik terug naar wat ik geleerd heb tijdens de sessies en wordt het snel minder. Ik heb €250 euro betaald voor de twee sessies. Online vond ik goed werken, je zit in je eigen omgeving en dat is denk ook fijner. Verder was er ook geen gedoe en vond ik zoom prima werken.

 12. Pieter Slors schreef:

  Mijn ervaring bij Lisette was erg positief (jongen 21 jaar). Lisette is vriendelijk, doortastend en staat voor je klaar. Gedurende het traject kon ik ook buiten de sessies contact opnemen als ik een vraag had.

  Ik kwam naar Lisette omdat ik last had van paniek aanvallen. Na een dergelijke aanval was ik erg vermoeid en onrustig waardoor ik gemakkelijk weer in de paniek schoot. Ik heb de sessies als heftig ervaren. Iets verder in het traject heb ik gemerkt dat ik in mijn lichaam meer rust vond en de spanning (in mijn geval rond mijn borst) afnam. Het belangrijkste wat ik heb geleerd heb is hoe ik beter in contact kan staan met mijn lichaam. Ik heb echt sterk het gevoel dat de brainspot mij goed heeft geholpen.

 13. Marielle schreef:

  Als investering in en cadeau aan mezelf het gehele traject gevolgd bij Lisette met de ODC meting en de twee workshops. Op advies van Lisette mijn werkgever gevraagd of ze wilde bijdragen aan het traject, waarna ik de helft vergoed heb gekregen uit mijn persoonlijk ontwikkelbudget! Al super veel verschillende hulpmiddelen geprobeerd en niemand leek mij in beweging te krijgen, maar bij Lisette gebeurde er gelijk na de eerste sessie al iets. De workshops met meerdere mensen waren super leerzaam, interessant en er heerste een prettige sfeer in de kleine groep. De ODC meting heeft mij een helder inzicht gegeven in mijn kansen en valkuilen. Het gehele traject heeft mij echt super goed geholpen, ik ben blij dat ik het volledige traject heb afgerond. Lisette is een super fijn mens en heeft mij altijd het gevoel gegeven oprechte aandacht te hebben voor mij. Oprecht een waardevolle investering in jezelf!

 14. Coby schreef:

  Ik heb bij Lisette geleerd om mijn gevoel toe te laten. Waardoor ik meer inzicht krijg en rust vind. Brainspotting heeft me erg geholpen, in een hele moeilijke periode. En me sterker gemaakt,
  Lisette weet wat ze doet en ik kan altijd contact met haar opnemen, dit is fijn om achter de hand te hebben.
  Dank je wel, Lisette

  • Lisette schreef:

   Heel graag gedaan Coby, ik ben trots op je om te zien wat je allemaal aan bent gegaan. Erg dapper!

 15. Rene schreef:

  Wij zijn bij Lisette gekomen omdat onze zoon veel ruzie had met zijn zus, constant was er een soort van competitie. Hij liet veel boosheid zien.

  Het gaat nu goed met onze zoon, zijn driftbuien zijn eigenlijk over. Hij is soms nog wel opeens heel erg verdrietig, maar komt hier snel weer uit. Hij vraagt ook nog weleens uit zichzelf of hij naar ‘het muziekje’ mag luisteren en als je dan naar hem zit te kijken, dan zie je dat dit iets met hem doet.

 16. Nicoline schreef:

  Jarenlang kampte ik met depressieve periodes, die steeds terugkwamen. Aan het begin van de Coronatijd werd ik weer depressief. Toen mijn relatie ook nog uit ging, kon ik echt niet meer. In elke sessie reageerde mijn lichaam weer anders met het loslaten van verdriet, stress en trauma. Heel bijzonder! Ik ging me steeds beter voelen, lichter en blijer! Kan nog steeds niet geloven dat dit blijvend is! Ben heel blij dat Lisette op mijn pad is gekomen. Ik hou weer van het leven!

 17. Lara schreef:

  Afgelopen jaar heb ik heel erg in de put gezeten. Ik heb hiervoor ook andere hulp gehad, maar dat heeft niet heel veel opgebracht. Toen ik naar Liset ging merkte ik gelijk een verschil. Naarmate de tijd voel ik mij steeds beter en heb ik geen last meer van het vele nadenken of stressen over onnodige dingen. Ik kan hierbij echt bevestigen dat deze brainspotting sessies voor mij een groot verschil hebben gemaakt met alles.

 18. […] besloot brainspotting in te zetten, 2 sessie zorgde al voor een enorme verandering. Na de tweede sessie plofte namelijk […]

 19. […] Wil jij ook je mooiste leven, leven kom gerust eens langs voor een sessie. Meer weten over de werking in ons brein, lees dan ook mijn blog, hoe brainspotting nu daadwerkelijk verandering  in gang kan zetten […]

 20. Wendy schreef:

  Onze zoon van 6 jaar vond alles zonder ons spannend. Hij wilde niet naar partijtjes, bij zwemles moest ik aan de rand blijven zitten en een kopje koffie halen mocht echt niet. Iedere dag huilend naar school, sporten ging niet als wij niet dichtbij genoeg bleven. De angst belemmerde hem dus echt.

  Tijdens de eerste en de tweede sessie zat Dex op mijn schoot en hield mij goed vast, tijdens de derde sessie zat hij al alleen op een stoel en hield hij mijn hand vast. Uiteindelijk zat hij helemaal alleen in de sessie.
  Thuis merkte we dat Dex steeds relaxter en vrolijker werd. Hij ging dingen zonder ons doen, kreeg praatjes tijdens de zwemles en bij voetbal keek hij niet meer om of we er nog stonden. Ook bij Lisette voelde Dex zich uiteindelijk echt thuis en vond het schilderen na de sessie echt heel leuk. De juf op school gaf al snel aan dat het zo’n blij en gezellig mannetje is die nu iedere dag enthousiast naar school gaat. Zo fijn om je kind gelukkig te zien. Dank je wel Lisette! En als het even minder gaat komen we terug voor een korte sessie.

 21. Helle schreef:

  Als trotse, gevoelige, hardwerkende en dankbare mama in een prachtig gezin, ervaar ik het leven soms als heel vol. En kijken naar een stokje met een punt dat heel langzaam beweegt, naar links, rechts, boven en onder, met muziek van David Grand op de hoofdtelefoon heeft mij bij iedere sessie letterlijk ruimte gegeven 🙏
  Ik sta versteld van hoe eenvoudig ik op deze manier bij mijn onderbewustzijn kan komen. En soms snap ik het niet zo goed, wat ik dan voel en zie, van sprookjesachtige beelden en verhalen vol details, tot een meer mistige ervaring. Maar altijd brengt het me een gevoel van ruimte. Ik heb even de andere reviews bekeken, waar ook de fijne sfeer en gevoel van vertrouwen van Lisette vaak wordt genoemd. Daar ga ik in mee. Bovendien weet Lisette wat ze doet en is ze deskundig in haar vak.

 22. […] gaat verwerken. Alle methodes nemen tijd in beslag, er zijn zover voor mij bekend geen quick fixes. Brainspotting is een van de methodes die ik aanbied om het onderdeel van het zelfhelend vermogen van ons lichaam, […]

 23. Emmy schreef:

  Dankbaar voor wat Lisette voor ons heeft betekent. Dankzij het traject wat onze zoon (5) bij Liset heeft gevolgd, is hij weer de jongen die we zo graag zien, slaapt hij weer heerlijk rustig en is zijn zelfvertrouwen terug.
  Hij ‘groeide’ en aan het einde van de sessies zag ik een echte 5-jarige die weer klaar was om nieuwe stappen te gaan maken.

  Dankjewel lieve Liset.

 24. […] kan bijdragen aan een betere slaap. Brainspotting zorgt voor de regulatie in ons limbische deel van het brein. Dit is een stuk van ons brein waar […]

 25. […] Brainspotting: Is een therapeutische techniek die kan worden gebruikt bij een verscheidenheid aan psychologische en emotionele problemen, waaronder angst, trauma en depressie. Hoogbegaafd en hoe kan brainspotting lees je hieronder. […]

 26. […] Brainspotting is een brein en lichaam gebaseerde therapie. Om de werking van Brainspotting te begrijpen, is kennis over blokkades/trauma en de werking van onze hersenen van belang. Trauma is een breed begrip en klinkt vrij heftig. Vaak denken we direct aan oorlogstrauma of trauma door mishandeling en misbruik. In de psychologie wordt trauma gezien als een normale respons van de hersenen op een abnormale situatie. Trauma en leven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; we verliezen dierbaren, onze baan, onze gezondheid, een ongeluk overkomt ons, of we zien ongeluk bij andere gebeuren. […]

 27. […] je te veel van jezelf vraagt. Het zorgt voor bewust zijn zodat je andere keuzes kunt gaan maken. Brainspotting zorgt ervoor dat je systeem (je brein en lijf) weer in balans komen door de stress en de blokkades […]

 28. […] heb ik ook veel succes ervaringen met brainspotting. Ik neem je mee in een aantal reviews die ik heb mogen ontvangen van mijn cliënten naar aanleiding van verschillende brainspotting […]

Add your comment