Burn out en brainspotting

Burn out en brainspotting

Hoe kan brainspotting en coaching bij dragen om je burn out te herken, te accepteren en van te herstellen.

Wat is een burn out?

Laten wij beginnen met deze vragen. Burn out is eigenlijk een term die helemaal niet zo eenvoudig is vast te stellen schrijft, Christiaan Vinkers in zijn boek In de ban van burn-out. Met deze wetenschap laten wij dan eens kijken wat er wel over bekend is. Een burn out is extreme fysieke en emotionele uitputting als gevolg van langdurige stress. Je staat eigenlijk een te lange tijd onder constante druk. Symptomen kunnen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Prikkelbaarheid
  • Verminderde concentratie
  • Slaapproblemen
  • En het gevoel dat niets lukt, gevoelens van onbekwaamheid

Wat kun je doen aan een burn out?

Allereerst is het van belang dat je gaat herkennen en erkennen dat het niet goed met je gaat. Durf te accepteren dat er iets mag gaan veranderen. Dit is de eerste en meest essentiële stap om uiteindelijk weer meer energie te gaan ervaren.

Zoek professionele hulp. Je kunt een coach, psycholoog of therapeut zoeken. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar wat voor therapie je aanspreekt, maar nog belangrijker of je je veilig voelt bij diegene die je begeleidt. Je kunt bij het uitzoeken van de juiste begeleiding altijd kijken of iemand is aangesloten bij een beroepsvereniging of geregistreerd staat.

Neem je rust. Je lijf en brein hebben een lange tijd over gepresteerd en zijn nu moe geworden. Slapen is een belangrijke stap in je herstel proces. Nu gedurende de dag pauzes en rust momenten. Zoek uit van welke dingen jij ontspant, dit kan o.a. wandelen en mediteren zijn of juist een rustige vorm van yoga. Probeer te zorgen van een juiste balans en sport in het begin niet op volle touren, respecteer je lijf dat het moe is en al een lange tijd een “marathon” heeft gerend. Wellicht wel meer dan 1!

Hoe kan coaching en brainspotting bijdragen bij een burn out?

Coachin geeft je de handvaten om te gaan herkennen wanneer je te veel van jezelf vraagt. Het zorgt voor bewust zijn zodat je andere keuzes kunt gaan maken. Brainspotting zorgt ervoor dat je systeem (je brein en lijf) weer in balans komen door de stress en de blokkades te verwerken, reguleren. In mijn blog over brainspotting schrijf ik meer over de werking van brainspotting. Onderaan deze blog kun je ook de reviews lezen van de mensen die bij mij in begeleiding zijn geweest.

Tot slot, voorkomen is beter dan genezen!

Een mooi gezegd is: “Beter voorkomen dan genezen”. Dit geldt natuurlijk ook voor een burn out, het zou waardevol zijn wanneer je de eerste symptomen begint op te merken om dan actie te gaan ondernemen. Merk jij dat je twijfelt of je richting een burn out gaat of er al in zit, neem gerust contact met mij op.

No Comments

Add your comment