Brainspotting een therapie zonder woorden

brainspotting therapie quote

Brainspotting een therapie zonder woorden

Brainspotting is een brein en lichaam gebaseerde therapie. Om de werking van Brainspotting te begrijpen, is kennis over blokkades/trauma en de werking van onze hersenen van belang. Trauma is een breed begrip en klinkt vrij heftig. Vaak denken we direct aan oorlogstrauma of trauma door mishandeling en misbruik. In de psychologie wordt trauma gezien als een normale respons van de hersenen op een abnormale situatie. Trauma en leven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; we verliezen dierbaren, onze baan, onze gezondheid, een ongeluk overkomt ons, of we zien ongeluk bij andere gebeuren.

Wanneer we als metafoor onze hersenen zien als een harde schijf. Trauma/blokkade is dan het programma wat vastloopt waardoor de rest van de computer niet meer (goed) werkt. Bij trauma of een blokkade raken onze hersenen overbelast en wordt de gebeurtenis niet goed verwerkt, waardoor deze bevriest in ons brein. Vaak bevriest zo’n gebeurtenis in de subcortex, waar ons limbisch brein en reptielen brein onder vallen.

Ons brein

Het brein is als het ware opgebouwd uit 3 lagen; je hersenstam (ook wel reptielenbrein genoemd), je limbische brein en je isocortex/neocortex (je cognitieve brein). Het limbisch brein is betrokken bij emotie, motivatie en genot. Het reptielen brein is het gedeelte waar onze instincten liggen opgeslagen. In de subcortex is geen taal en herinneringen aanwezig, alleen gevoel, intuïtie en lichaamssensatie.

Brainspotting richt zich direct op dit gedeelte van de hersenen en de gevolgen hiervan in het lichaam. Reguliere gesprekstherapie kun je zien als het hulpprogramma van je computer. Maar als het systeem bevroren is, is de hulp van een programmeur nodig.
Bij computerproblemen weet je vaak niet waar het probleem bestand zich bevindt op de harde schijf, om hoeveel probleem bestanden het gaat en of er überhaupt probleem bestanden aanwezig zijn. Je merkt alleen dat je computer langzaam werkt en soms vastloopt. Net als bij een harde schijf kunnen de hersenen bevuild raken met klein en groot trauma en blokkades, waardoor het dagelijks functioneren niet optimaal verloopt. Hierbij kun je ook denken aan de zaken die je dagelijks mee maakt zoals bijvoorbeeld reacties van mensen om je heen die wat met je doen.

De methode van deze therapie

Brainspotting is een behandelmethode die heel goed werkt als je beperkt wordt in jouw persoonlijke ontwikkeling. Dit kan zich uiten in blokkades als angst, fobie, slapeloosheid of stress. Door middel van de oogpositie kan ik de blokkade lokaliseren. Het punt waar jij naar kijkt is de Brainspot (oogpositie). Dit punt staat in contact met gebieden in de hersenen en in het lichaam (bijvoorbeeld een benauwd gevoel als je aan een nare gebeurtenis denkt). Door het vasthouden van de Brainspot raken de relevante gebieden gestimuleerd, waardoor de informatie in die gebieden – in de vorm van onverwerkte “informatie-capsules” – wordt aangesproken en verwerkt.

Zelfregulering van brein, lichaam en geest

Dit proces is onderdeel van het zelfhelend vermogen van ons lichaam. Met deze methode worden bewuste en onbewuste blokkades verwerkt die jouw dagelijks functioneren op een negatieve wijze beïnvloeden. Het is een laagdrempelige methode voor verwerking van angstaandoeningen, stress-gerelateerde klachten, overprikkeling, lichamelijke klachten, hechtingsproblematiek, verslavingen, ADHD en alle andere blokkades die het functioneren en presteren negatief beïnvloeden.

Neem gerust contact op voor meer informatie.

 

Comments: 1

  1. […] kan brainspotting en coaching bij dragen om je burn out te herken, te accepteren en van te […]

Add your comment