Hoogbegaafdheid en hoe brainspotting kan bijdragen

Hoogbegaafdheid en hoe brainspotting kan bijdragen

Wat is hoogbegaafd en hoe kan brainspotting hierbij bij dragen om persoonlijk te groeien en te ontwikkelen. Hoogbegaafdheid verwijst naar een uitzonderlijk hoge intelligentie en cognitieve vermogens bij een individu. Mensen die hoogbegaafd zijn, hebben een bovengemiddelde intellectuele potentie en kunnen vaak op jonge leeftijd al complexe concepten begrijpen en problemen oplossen. Hoogbegaafde mensen worden vaak gekenmerkt door hun snelle denkvermogen en hebben vaak interesse in abstracte en complexe onderwerpen. Hoewel hoogbegaafdheid vaak als positief wordt beschouwd, kunnen er ook uitdagingen en moeilijkheden verbonden zijn aan het zijn van hoogbegaafd, zoals perfectionisme, sociale isolatie en het gevoel anders te zijn dan anderen.

In mijn praktijk ontmoet ik veel hoogbegaafde kinderen. Wat mij op valt is het volgende:

  • Deze kinderen hebben voor een langere tijd onder hebben gepresteerd
  • Het op sociaal gebied soms lastig vinden om contact te maken met andere kinderen
  • Hoge verwachtingen van zichzelf hebben en dat alles in een keer goed moet gaan
  • Overweldigd worden door hun eigen emoties
  • Overgevoelig kunnen zijn voor geuren en geluiden
  • Overprikkeling

Doordat er te lang mee wordt rond gelopen zie ik dat er op een gegeven moment problemen ontstaan zoals angsten, woede, verdriet, paniekaanvallen en slecht slapen. Wat hoogbegaafd nog meer inhoudt verwijs ik je naar het landelijke informatie centrum van hoogbegaafdheid. Wil je weten hoe brainspotting kan bijdragen lees dan verder of neem contact met mij op.

Begeleiding van hoogbegaafdheid

Er zijn verschillende manieren om begeleiding te bieden bij hoogbegaafdheid:

Coaching: Dit kan helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals sociale interactie, emotieregulatie en probleemoplossing. Het kan ook helpen bij het omgaan met perfectionisme en uitdagingen op school of werk.

Cognitieve gedragstherapie: Deze vorm van therapie richt zich op het veranderen van negatieve gedachten en gedragingen die mogelijk verband houden met hoogbegaafdheid, zoals faalangst, piekeren, onderpresteren of moeite met aanpassen.

Brainspotting: Is een therapeutische techniek die kan worden gebruikt bij een verscheidenheid aan psychologische en emotionele problemen, waaronder angst, trauma en depressie. Hoogbegaafd en hoe kan brainspotting lees je hieronder.

Mindfullness en ontspanning: Deze therapieën kunnen helpen bij het omgaan met stress, overprikkeling en het ontwikkelen van zelfzorgvaardigheden. Het kan ook helpen bij het verbeteren van concentratie, focus en het bevorderen van een algemeen gevoel van welzijn.

Daarnaast is het altijd verstandig om de andere gezinsleden er bij te betrekken. Op die manier kun je elkaar beter leren begrijpen en voor een goede communicatie onderling zorgen.

Brainspotting inzetten

Hoogbegaafd en hoe Brainspotting kan helpen bij het verkennen van interne gevoelens, gedachten en overtuigingen, en kan ingezet worden bij het onderzoeken en verwerken van specifieke emotionele blokkades, stress of trauma’s die een hoogbegaafde persoon kan ervaren.

Doordat er bij brainspotting niet perse gesproken hoeft te worden, maakt het gemakkelijker om als therapie in te zetten. Vaak weten wij als mens ook niet waar de blokkades en trauma’s vandaan komen.

Wil je eens sparren of brainspotting wat voor jou of je zoon of dochter is, stuur gerust een berichtje. Wil je ervaringen van andere lezen? Ik verwijs je graag naar mijn reviews en reacties onder het bericht.

No Comments

Add your comment