Help, mijn kind wordt gepest

pesten, gedragverandering

Help, mijn kind wordt gepest

Het speelt nu al een aantal weken, onze zoon die normaal gesproken veel speelafspraken heeft komt geregeld alleen naar huis. Het viel ons op als ouders maar wij dachten dat het te maken zou hebben met de nieuwe groep, ineens huiswerk maken etc…

In de loop van de tijd werd zijn gedrag thuis anders. Ik zag stiekem gedrag naar andere familieleden, dingen niet meer willen doen die voorheen totaal geen probleem waren. Frustratie en boosheid die er op de meest onvoorspelbaar momenten uit kwam.

De hele sfeer thuis veranderde, waarbij er voorheen een ontspannen sfeer hing, was deze er helaas niet meer. Geregeld zijn wij het gesprek aan gegaan om te ontdekken waar hij mee zit, maar er kwam niets uit.

Als ouders hebben wij onszelf aangekeken, want vaak is het zo dat je als ouder veel invloed hebt op het gedrag van je kind. Het lastige hier in bleek dat er voor ons de laatste tijd niets noemenswaardig veranderd was.

Wij voelde ons machteloos, het gedrag werd niet beter en wij kwamen er ook niet achter wat er nu precies speelt.

Ik besloot brainspotting in te zetten, 2 sessie zorgde al voor een enorme verandering. Na de tweede sessie plofte namelijk de bom. Het huis was te klein, schreeuwen, huilen, slaan schoppen alles kwam eruit.

Uiteindelijk ook het hoge woord: “Niemand vind mij meer leuk”. 

Mijn hart brak toen onze zoon deze woorden uitsprak. Dit is dus wat pesten met je kan doen. Wij hebben besloten om direct school erbij te betrekken en die pakken het van hieruit verder op. Het lastige bij pesten blijft namelijk dat je zelf geen invloed hebt op het gedrag van de pester en alleen op hoe je hier zelf mee omgaat.

Onze zoon blijft voorlopig brainspotting ondergaan om zo meer zelfvertrouwen te krijgen en zijn emoties te laten reguleren. Daarnaast biedt school de mogelijkheid om te werken aan de manier waarop hij met pesters om kan gaan. School gaat ook het gesprek aan met de pesters.

Helaas zie ik het vaak in mijn praktijk, kinderen die gedrag laten zien wat niet wenselijk is, maar waarbij de ouders vaak met de handen in het haar zitten omdat ze niet weten waar het nu doorkomt. Zo lang je kind het ook niet verteld wordt het gissen. Gelukkig kan brainspotting ruimte maken in je brein en je emoties reguleren waardoor het vertellen gemakkelijker wordt.

Wees als ouder altijd opmerkzaam wanneer je merkt dat er iets is met je kind. Zoals je ziet in dit voorbeeld kan pestgedrag veel veranderen bij je kind. Weet ook dat er over praten met je omgeving en in dit geval school veel ruimte kan geven voor het kind en dat er wat aangedaan kan worden. Hierdoor ontstaat er perspectief en dat geeft hoop.

Wanneer pesten niet wordt aangepakt kan een kind hier de rest van zijn leven last van houden en kan het zelfs voor blokkades zorgen op latere leeftijd. Je zelfbeeld komt dan niet overeen met de werkelijkheid.

Neem het altijd serieus, gedragsverandering hebben altijd een oorzaak, zowel positieve verandering als negatieve veranderingen.

Loop jij hier tegen aan met je zoon of dochter of met jezelf, neem gerust eens contact op om het te delen, je zult zien hoeveel ruimte je dit al gaat geven. De hulp is vaak dichtbij, maar je moeten wel zelf aangeven dat je/jullie hulp nodig hebben.

Meer weten over brainspotting: https://lisettegoldman.nl/hoe-brainspotting-nu-daadwerkelijk-verandering-in-gang-kan-zetten/ 

 

 

 

No Comments

Add your comment