Wat heeft de amygdala in ons brein te maken met emoties?

december 17, 2021

neuronen en het zenuwstelsel

In ons brein hebben wij enorm veel neuronen, die als het ware paden vormen. Via deze paden wordt informatie verwerkt. Het stuurt je reacties, zowel onbewust als bewust.

Wil je nieuwe paden aanleggen dan kan dit zeker door nieuwe vaardigheden te blijven herhalen. Je brein zal deze gaan onthouden. Het is net als fietsen. Je verleert het niet meer. Ons brein onthoud zeker niet alles, neem bijvoorbeeld gezichten van mensen die je ooit hebt gezien, deze zijn niet relevant voor je brein om te onthouden, je merkt dat ze gaan vervagen gedurende de tijd.

Hoe werkt het dan met herinneringen waar een emotie aan vast zit?

Emoties en ons zenuwstelsel gaan hand in hand. Het zenuwstelsel bepaald hoe wij ergens op reageren. Soms zijn de emoties zo sterk dat het systeem overprikkelt raakt. Dit kan grote gevolgen hebben voor ons als mens.

Neem bijvoorbeeld een natuurramp, orkaan, aardbeving, wanneer het er naar uit ziet dat z’n ramp weer lijkt te komen kun je flashbacks krijgen naar de eerste ervaring. De flashbacks kunnen een paniekaanval veroorzaken. In dit geval spreek ik over een natuurramp, maar het kan natuurlijk ook van toepassing zijn op een trauma of een nare ervaring die je hebt meegemaakt. De angst die je voelt op z’n moment is een mechanisme om ons te beschermen en actie te ondernemen.

Fight, Fly, Freeze

De amygdala is het stuk in ons brein die de angst reguleert. De amygdala stuurt het signaal door het hele lijf heen. Zodat je bijvoorbeeld kunt gaan rennen. Het is systeem helpt je om te reageren op het gevaar. Het vechten, vluchten of bevriezen in ons lijf die wordt aangesproken.

Wanneer dit systeem niet voldoende reguleert kan het zijn dat je constant reageert vanuit je amygdala ipv dat je de rest van je brein gebruikt. Met de rest van je brein bedoel ik onze prefrontale cortex, het deel van het brein dat er voor zorgt dat wij logisch na denken, met dit deel van het brein kun jezelf ook de vraag stellen, of je echt angstig hoeft te zijn.

Op momenten dat de amygdala primair functioneert kan zich uiten in woede, verdriet of andere emoties die op de voorgrond komen. Het voelt alsof je op z’n moment helemaal geen controle hebt.

Wanneer angst de overhand krijgt, kan dit ons beperken in nieuwe uitdagingen aan gaan of te groeien in onze ontwikkeling. Om hier actie in te ondernemen, kun je er voor kiezen op het moment dat je angst ervaart om een stap terug te nemen. De situatie te bekijken en de stress er even te laten zijn. Ik heb hier een oefening voor gemaakt, waarbij je nieuwe paden zelf kunt aanmaken in je brein.

Ons brein zit via de hersenstam vast aan onze ruggenmerg, via deze weg loopt een groot netwerk van zenuwen. Dit is wat maakt dat je ook daadwerkelijk dingen voelt in je lijf wanneer je angst ervaart.

Zoals wij onze spieren trainen tijdens het sporten, zo kunnen wij onze emoties ook trainen zodat het je minder in de weg staat om te doen wat je echt wil, je mooiste leven, leven!

Wil jij ook je mooiste leven, leven kom gerust eens langs voor een sessie. Meer weten over de werking in ons brein, lees dan ook mijn blog, hoe brainspotting nu daadwerkelijk verandering  in gang kan zetten

 

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente Reacties

  1. Heel mooie combinatie opstelling en brainspotting. Ik heb op een hele duidelijke manier antwoord gekregen op mijn vraag. Heel fijn…

  2. Verrassend, eerste sessie heeft me veel gebracht. Fijne begeleiding goed gedoseerd/evenwicht praten en doen. Wil zeker vervolg aan geven. Relaxed,…

  3. Gebruiker avatar

    Geen idee wat ik kon verwachten. Tijdens de sessie hele mooie ervaringen meegemaakt. Ook tot bepaalde inzichten gekomen waar ik…

  4. Ongelofelijk wat jullie samen in beweging kunnen zetten. Onbetaalbaar, het smaakt naar meer voor mij. Er is een gewicht van…

  5. - Wonderbaarlijk - Groepsenergie - Er is meer tussen hemel en aarde - Veilig - Bevrijdend - Alles mag er…

“Good company in a journey makes
the way seem shorter.”

– Izaak Walton –