Hoe weet ik of ik een trauma heb?

trauma

Hoe weet ik of ik een trauma heb?

Laten we eerst eens bekijken wat nu precies een trauma is.
Het van Dale zegt er het volgende over: verwonding (psychologie) hevige geestelijke aandoening die een stoornis veroorzaakt.

Trauma is een breed begrip en klinkt vrij heftig. Vaak denken we direct aan oorlogstrauma of trauma door mishandeling en misbruik. In de psychologie wordt trauma gezien als een normale respons van de hersenen op een abnormale situatie. Trauma en leven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Denk hierbij aan; we verliezen dierbaren, onze baan, onze gezondheid, een ongeluk overkomt ons, of we zien ongeluk bij andere gebeuren.

Geregeld ontstaat trauma in de jeugd, door pest gedrag op school of ouders die met beste bedoelingen het kind niet begrijpen en het kind hierdoor een trauma op loopt.

Bij trauma of een blokkade raken onze hersenen overbelast en wordt de gebeurtenis niet goed verwerkt, waardoor deze bevriest in ons brein. Vaak bevriest zo’n gebeurtenis in de subcortex, waar ons limbisch brein en reptielen brein onder vallen.

Ons brein

Het brein is als het ware opgebouwd uit 3 lagen; je hersenstam (ook wel reptielenbrein genoemd), je limbische brein en je isocortex/neocortex (je cognitieve brein). Het limbisch brein is betrokken bij emotie, motivatie en genot. Het reptielen brein is het gedeelte waar onze instincten liggen opgeslagen. In de subcortex is geen taal en herinneringen aanwezig, alleen gevoel, intuïtie en lichaamssensatie.

Wat merk je van een trauma?

Trauma kan kan zich uiten in blokkades als angst, fobie, slapeloosheid, stress, beperkende overtuigingen, persoonlijkheidsstoornissen, bindingsangsten, verlatingsangsten, afwijzingsangsten, boosheid en frustraties. Herken jij je in een van deze uitingen, dan kun je wellicht stellen dat je een trauma hebt. Voor zover ik weet heeft iedereen een trauma heeft.

Zelfregulering van brein, lichaam en geest

Fijn is om te weten dat er wat te doen is aan een trauma. Er zijn veel verschillende methodes die ervoor kunnen zorgen dat je het trauma gaat verwerken. Alle methodes nemen tijd in beslag, er zijn zover voor mij bekend geen quick fixes. Brainspotting is een van de methodes die ik aanbied om het onderdeel van het zelfhelend vermogen van ons lichaam, brein en geest in te schakelen. Met deze methode worden bewuste en onbewuste blokkades verwerkt die jouw dagelijks functioneren op een negatieve wijze beïnvloeden. Het is een laagdrempelige methode voor verwerking van angstaandoeningen, stress-gerelateerde klachten, lichamelijke klachten, hechtingsproblematiek, verslavingen, ADHD en alle andere blokkades die het functioneren en presteren negatief beïnvloeden.

Wil jij weten of het wat voor je is? Neem gerust contact op en samen bespreken wij de mogelijkheden.

 

No Comments

Add your comment