Hechtingsproblematiek en brainspotting

Hechtingsproblematiek en brainspotting

Afgelopen weekend tijdens een seminar brainspotting over het brein in combinatie met hechtingsproblematiek werd mij als therapeut de volgende opdracht gegeven:
Noem 5 woorden die in je opkomen op het moment dat je terug denkt aan je jeugd in de periode van 5 tot 12 jaar. Waar denk je dan aan? Wat komt er in je op? Welk gevoel krijg je erbij?

Hierbij helpt het om te denken aan de dingen die je deed met je moeder, vader of andere opvoeder. Het kan zijn dat er niets in je op komt of dat je je niets kunt herinneren. Wat dan interessant is om te bekijken of je wellicht dingen geblokkeerd hebt of een strategie hebt ontwikkeld waardoor je ze niet meer kan herinneren.
Het kan ook zijn dat je je dingen herinnerd die juist heel leuk zijn of juist heel vervelend. Kijk dan ook eens hoe je je erbij voelt op het moment dat je er aan terug denkt. Kun je veel details herinneren of juist niet?

Door deze vragen bij je zelf te stellen krijg je een inzicht hoe het was in die periode van je leven. En wat er wellicht allemaal is ontstaan voor je verdere leven. Mocht het lastig zijn om je dingen te
herinneren of te voelen kan dit uiteraard een overlevingsstrategie voor je zijn. Hier is niks mee! Je kan wel reflecteren door de volgende vragen te stellen: Wat maakt dat je het hebt weggestopt en wat zou je er nu mee willen doen.

Brainspotting

Mocht je behoefte hebben aan begeleiding, kan ik je daar uiteraard mee helpen. Brainspotting is een uitgelezen methode om bij dit stukje te kunnen komen aangezien je met brainspotting werkt met het Limbische deel van het brein. Door hiermee te werken worden nieuwe paden in het brein gemaakt en brengt veranderingen op cel niveau. In het Limbische deel van je brein zit de Insula. Dit is het belangrijkste deel in je brein om je lichaam te voelen, jezelf te voelen. Dr. Damir Del Monte heeft op zijn website een aantal animaties die laten zien waar dit zich in het brein bevindt.

No Comments

Add your comment