Symboliek in het sprookje van Hans en Grietje

Symboliek in het sprookje van Hans en Grietje

Snoephuisje Hans en Grietje

Ben je ook benieuwd wat voor symboliek er eigenlijk allemaal in een sprookje verwerkt zit. Ik neem je graag mee in het verhaal van Hans en Grietje. Na het lezen hiervan weet je dus ook dat het super belangrijk is dat de heks in de oven gaat. Zowel bij het voorlezen met kinderen als in je verdere leven.

Sprookjes zijn oude verhalen en de verhaallijn verschilt nog wel eens per boek, maar uit eindelijk heeft ieder sprookje zo zijn eigen levensles erin verwerkt. Ik neem je hier graag in mee.

Wat is de symbolische betekenis in dit sprookje? Het verhaal van Hans en Grietje laat de ontwikkelingsweg zien die wij als mens doormaken of nog te gaan hebben. Door je te realiseren dat dit niet altijd vanzelfsprekend gaat krijg je steeds meer bewustzijn op je levenspad. Het sprookje leert je het bewustzijn te laten winnen van het onbewuste deel.

Ontwikkeling

In het begin van het verhaal ben je nog onbewust en een onschuldig kind, maar op een gegeven moment is het nodig om het veilige nest te verlaten. Je gaat op pad in je leven en gaat dingen ontdekken. De wereld waar je in terecht komt heeft veel kanten; goede, kwade, spannende en leuke. Je hebt moed nodig om jezelf van je schaduwkant te bevrijden.

Alle figuren in een sprookje staan symbool voor delen van de ziel die met elkaar moeten samenwerken om tot volledig bewustzijn te komen. Wanneer je kijkt naar Hans en Grietje staat dit voor het mannelijke en vrouwelijke deel in ons, Animus en Anima. Door het mannelijke en het vrouwelijke samen te laten werken ontstaat het bewustzijn. De stiefmoeder vinden wij eigenlijk maar gemeen in het verhaal, maar ook zij heeft een belangrijke symbolische betekenis, namelijk de status quo verbreken en op pad gaan. Het bos in om jezelf te gaan ontdekken en uit de veilige beschermde omgeving vandaan te komen.

De steentjes die Hans onderweg gooit is om de weg terug te vinden, anders gezegd hij wil nog heel graag proberen om kind te blijven dit lukt dan ook nog wel een paar keer maar op een gegeven moment is het toch van belang om verantwoordelijkheid te nemen en je eigen pad te gaan bewandelen. Uiteindelijk probeert Hans het toch nog met broodkruimels maar die worden op gegeten. Ze zien vervolgens een wit vogeltje, dit vogeltje staat voor het levenslot. Dit vogeltje gaat Hans en Grietje helpen ervaring op te doen om heel te worden, individuatie. Ze worden geleid naar het huisje van de heks met veel snoepgoed. De heks laat ons, ons schaduwdeel zien, in ons onbewuste. Wij hebben namelijk helemaal geen snoep nodig. De heks wil ze op eten, dit symboliseert dat Hans en Grietje door moeten. Niet in het onbewuste moeten blijven zitten maar verder naar het heel worden. Wanneer je hierin blijft steken blijf je in het onbewuste, primitieve, materialistische leven. Dit kan zich uiten in een drang naar een statusvolle carrière, of een verslaving waardoor we onze mannelijke deel, eigen wil (Hans) gevangen zetten en ons gevoelsleven het vrouwelijke deel (Grietje) tot slaaf maken. We verloochenen ons gevoel in de hoop dat de ander bij ons blijft of een poging om die carrière die ons geld geeft maar geen geluk brengt vol te houden.

Eindelijk de oven, de stap naar het bewustzijn

Wanneer ze het huisje in gaan kan je het zo zien dat de ziel in slaap valt en in handen van de schaduw komt (het deel wat nog onbewust is). Ieder mens heeft een schaduwkant en het helpt om hiermee vriendschap te sluiten en te omarmen. Gelukkig heeft het kwaad in dit geval de heks ook een zwakke plek, ze ziet niet goed. Hans steekt dus steeds een stokje door de tralies heen om haar te overtuigen dat hij niet dikker wordt. Het duurt de heks te lang en ze wil toch dat Grietje Hans in de oven gaat doen. Het vuur wordt aangewakkerd, het bewustzijn. Als de nood hoog is, komt redding! Grietje duwt de heks in de oven. Het onbewuste wordt verbrand in het vuur en bewustzijn ontstaat. Als beloning vinden ze bij vertrekt de edelstenen en parels en keren ze terug naar huis.

Door sprookjes voor te lezen of te laten beleven door kinderen op jonge leeftijd resoneert het door in het verder leven. Kinderen weten dan intuïtief dat het goedkomt ook al moet je soms door een lastige periode heen. Klik hier voor meer info voor begeleiding met kinderen. Uiteraard geldt dit ook voor volwassenen en mocht jij blijven steken bij het huisje van snoep en verder willen uit het onbewuste en materialistische leven, begeleid ik je graag op weg. Deze coaching kan zowel via Skype/Facetime als face to face vanuit Sassenheim, Bollenstreek.

 

Comments: 1

  1. Caroline schreef:

    Dat is nog eens een vernieuwende kijk op een sprookje. Bedankt voor het delen!

Add your comment