Kijkje nemen in een kindertekening

kindertekening, kindercoaching, ontwikkeling, kinderbrainspotting

Kijkje nemen in een kindertekening

Kindertekening

Laten wij eens gezamenlijk een kijkje nemen in deze kindertekening. Deze tekeningen hebben een hoop te vertellen. Wanneer je de tijd neemt om hier naar te kijken ga je dit ook zien.

kindertekening, kindercoaching, ontwikkeling, kinderbrainspotting

Hier zie je de tekening waar ik je in dit verhaal in mee wil nemen, deze is gemaakt door een jongen van 8 jaar.

Analyse van kindertekeningen

Bovenin heeft hij blauw gebruikt, water en lucht element, ruimtegevend, ontspannend, rustgevend, onthechtend, harmoniserend, verkoelend, centrerend. Zweverig, eenzaamheid, onpersoonlijk.

Onderin rood/roze: vuurelement, energie, gevaar, vernietigend, agressie, vitaliteit, daadkracht, passie, levensvreugde, liefde.

Roze, kleur van de liefde, medeleven, zachtheid, genegenheid, tederheid, kwetsbaarheid.

Het gezicht in het midden van de tekening is geel, sterk ambivalente kleur, warmtegevend, maar ook zuur en giftig. Jaloezie of bedreiging, maar ook voorjaar, herrijzenis, vruchtbaarheid, levenswekkende energie, zon, warmte, licht, intelligentie, logica en spirituele wijsheden, intuïtie.

Groen, kleur van de hoop. Kalmerend en harmoniserend, de natuur, rustgevend, evenwicht, schenken en voedend, groei. Als kinderen groen gebruiken biedt dat een gezonde basis voor groei en positiviteit.

Details in kindertekeningen

Het gezicht laat een glimlach zien, 2 ogen een neus en wangen. De ogen de spiegel van de ziel. Je kunt naar deze ogen kijken met de volgende vragen:

  • Wat zegt het oog?
  • Welke emotie drukt het oog uit?
  • Waar kijkt het oog naar?

De mond kan een gevoel uitdrukken. Een sterk aanwezige neus kan staan voor ergens feeling voor hebben: “ik ruik het gewoon”.

Rond om het gezicht zie je verschillende gevulde vormen/vlakken. Gekleurde vlakken, staat voor de separatie die goed opgang is gekomen. Het kind wil laten zien dat het in het hier en nu wil zijn. Er wordt iets gevuld. De vlakken hebben de vorm van vierkanten. Vierkanten staan voor afgrenzing van bezit. Afgrenzing in negatieve zin kan een gevangenis zijn of bescherming uit angst voor gevaar. De vier zijden van de vierkant staan voor de vier richtingen en het besef van de ruimtelijkheid van dingen, bijvoorbeeld de kubus. Het kind kan als het vierkant tekent, grenzen maken en respecteren.

Het gesprek naar aanleiding van de kindertekening

Ga gerust het gesprek aan over de tekening die je zoon of dochter gemaakt heeft. Deze vragen kunnen je daarbij helpen:

Wat heb je getekend?
Wat zie ik daar? en daar?
Hoe voel je je bij deze tekening? (dit gevoel kun je ook bij jezelf waarnemen).

Ik wens je heel veel plezier met het bespreken van de tekening. Mocht je graag zelf ook eens een tekening willen laten analyseren kan dat uiteraard ook! Stuur mij gerust een berichtje met de tekening. De kosten hiervoor zijn 25 euro per tekening.

Nog een voorbeeld van een kindertekening analyse lezen? Kijk dan hier!

Wil je een oefening vanuit mijn begeleiding ervaren? Klik dan hier! 

 

No Comments

Add your comment