Kindertekeningen analyseren “Schildpad”

Kindertekeningen analyseren “Schildpad”

 

kindertekeningen analyseren

Hoe bekijk je een tekening

Belangrijk is om eerst naar het geheel te kijken en het tot je door te laten dringen wat je allemaal ziet. Geeft de tekening je energie, wordt je er verdrietig van, of juist heel blij. Door eens iets langer te kijken ervaar je wat het bij je oproept.

In deze blog neem ik je mee in het schilderij van “de schildpad” gemaakt door een 6 jarige jongen.

Schildpad

De schildpad heeft een symboliek voor lang leven, wijsheid, kracht, betrouwbaarheid, vastberadenheid, goedheid en geduld. Belangrijk is om een kind zelf te laten verzinnen wat het wil tekenen op die manier kun je goed zien wat er bij ze speelt.

Zon

In de rechter bovenhoek zie je de zon. Bij kinderen zie je dat de zon eerst vaak links wordt getekend en na verloop van tijd verplaatst deze naar rechts. De zon is een bron van leven. Het staat voor de ratio, het denken en de vader.

Wat vertellen de kleuren in deze tekening

Blauw, water en luchtelement, ruimte gevend, ontspannend, rustgevend, als kinderen blauw gebruiken staat blauw vaak voor wolken (nu is het ook bovenin blauw). Blauw kan ook betekenen, zwemmen in het gevoelsleven.

Oranje, aansporende energie, vrolijk, optimistisch, hoop, hulpvraag.

Rood, vuurelement, energie, gevaar, vernietiging, agressie, vitaliteit. Rood kan een oproep zijn voor hulp of juist dat de hulp onderweg is.

Groen, kleur van hoop, kalmerend en harmoniserend, rustgevend, de natuur. Groen in de tekening laat een gezonde basis zien voor groei en positiviteit.

Geel, warmte gevend, maar ook zuur of giftig. Jaloezie of bedreiging, maar ook levenswekkende energie, warmte, intelligentie, intuïtie.

Bruin, aarde, gemoedelijkheid, genegenheid, wijsheid en materie, armoede, saai.

Tot slot

Zo zie je maar wat je in eerste instantie allemaal uit de tekening kunt halen. Neem lekker de tijd om de tekeningen van je kinderen te bekijken. Kinderen kunnen via de tekeningen goed vertellen hoe het met ze gaat en wat er speelt. Je komt in de kleuren wel tegenstrijdigheden tegen, hierdoor blijft het van groot belang om ook het gesprek aan te gaan met het kind.

Wil je meer weten over tekeningen, neem dan contact met mij op; info@kinderbrainspotting.nl of kijk op mijn site.

 

 

 

Comments: 1

  1. […] Nog een voorbeeld van een kindertekening analyse lezen? Kijk dan hier! […]

Add your comment