Hoogsensitief en het brein

Hoogsensitief en het brein

Overprikkeling, hoogsensitief, symptomen

Ben jij wel eens overprikkeld?

Hoogsensitief persoon

Ongeveer 15% van de samenleving is hoogsensitief. Een groot deel van de mensen denken hoogsensitief te zijn maar blijkt hooggevoelig te zijn. Het verschil zit hem vooral in de prikkels die worden ervaren. Bij overprikkeling gaat ons stressbrein aan de slag. Bij hoogsensitief worden prikkels op een diepniveau in het brein verwerkt. Hierdoor is er voldoende hersteltijd nodig om niet overprikkelt te raken.

Hoogsensitiviteit gaat vooral over het persoonlijkheidskenmerk dat je veel informatie uit de omgeving kunt opnemen en deze op een diepniveau verwerkt. Hooggevoeligheid gaat over de emotionele reactie die je door de overprikkeling van alle informatie kunt hebben.

Wat als je overprikkelt raakt?

De mogelijke uiting van overprikkeling

Hoogsensitief symptomen zowel voor kinderen als volwassenen:

  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Lichamelijke onrust
  • Moeite met nadenken
  • Heftige emotionele reactie op prikkels
  • Prikkelbaarheid tegen andere mensen
  • Emoties die hoog zitten, boosheid en huilen
  • Afwijzing voelen
  • Negatieve gedachten

Alleen maar nadelen of ook voordelen?

Hoogsensitief zijn heeft niet alleen nadelen, je kunt er ook je voordeel mee doen. Hoogsensitieve mensen kunnen intens genieten van o.a. muziek, kunst, hebben oog voor detail en zijn er in een sociale omgeving goed in om een fijne sfeer te creëren.

Ons brein

Een interessante vraag die wij kunnen stellen is: “Zijn hoogsensitieve personen vaak empathischer?”

In een studie van Elaine Aron hebben ze gekeken naar hoogsensitieve personen en niet-hoogsensitieve personen. In deze studie hebben de deelnemers foto’s van hun partner te zien gekregen met verschillende gezichtsuitdrukkingen. Hieruit bleek dat hoogsensitieve personen beter de gezichten konden lezen en sterker meevoelden met de emoties van anderen. Dit hebben ze waargenomen op een MRI-scan. Op deze scan was te zien dat de cingulate cortex (maakt deel uit van het limbische deel van het brein) en de insula oplichten. Dit zijn de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor bewustzijn en empatie.

Hiermee kun je dus stellen dat hoogsensitieve personen alerter zijn op emoties van anderen.

Wil jij nu weten of je hoogsensitief persoon bent, stuur dan gerust een berichtje en ik kan je de vragenlijst toesturen. Mocht je weten dat je hoogsensitief bent en wil je leren hoe je hier mee om kunt gaan zonder overprikkelt te raken? Meld je dan aan voor een hoogsensitieve behandeling. Samen gaan wij opzoek naar de triggers en hoe je meer balans kunt gaan creëren zodat de overprikkeling niet nodig is.

 

 

No Comments

Add your comment