Egoïsme of Individualisme

Egoïsme of individualisme

Egoïsme of Individualisme

Egoïsme of individualisme

Egoïsme of Individualisme

De titel laat het al zien, egoïsme of Individualisme. Wat roepen deze woorden bij jou op?

Geregeld komt in een coachgesprek het woord egoïsme voorbij en dan vaak in de zin van “Als ik dat doe ben ik egoïstisch” of “Iedereen is alleen maar met zichzelf bezig”.

Ik wil je graag eens meenemen hoe ik hier tegen aan kijk. Laten we beginnen met de Van Dale vertaling van beide woorden.

Egoïsme
– Het egoïstisch-zijn
– Als een egoïst
– Iemand die alleen aan zichzelf denkt.

Individualisme
– Het stellen van de rechten van het individu boven die van de gemeenschap
– De kern van individualisme is dat een groep geen rechten heeft, maar dat enkel individuen rechten hebben
– Elk individu heeft het recht om zijn leven zelf in te vullen, zonder dat anderen hem gaan opdringen hoe deze zijn leven zou moeten leiden.

Wanneer ik naar deze woorden kijken is mijn mening dat het woord egoïsme niet altijd op de juiste manier gekozen wordt. Ik hoor vaak in de coachgesprekken het woord egoïsme terwijl ik het liever individualisme zou willen noemen.

 

Overspannen & Burn Out

Geregeld begeleid ik personen die zich willen ontwikkeling doordat ze overspannen zijn of een burn out hebben. Wat ik vaak in deze situaties voorbij hoor komen is het volgende: Ik merk dat ik behoefte heb om dingen voor mijzelf te doen, zoals sporten of “me time”.

Wanneer ik vraag: “Wat maakt dat je dat niet de dingen doet die je wilt doen?” Dan hoor ik vaak, ik heb geen tijd, het gezin vraag veel aandacht, het is zo druk op mijn werk, ik ben moe, voel mij futloos, heb geen energie, waar moet ik de tijd vandaan halen..

Het is wat mij betreft belangrijk om te kiezen wat jij als individu nodig hebt in het leven, is dat bijvoorbeeld sporten, tijd alleen zijn, afspreken met vrienden noem het maar op. Leer je zelf bewust te zijn dat je dit nodig hebt om een leuke, vrolijker, gezelliger, liever, energieker mens te zijn. Maak vervolgens de keus wat je gaat doen om in je kracht te komen staan. Hierbij zijn de kleine stapjes die het verschil gaan maken. Wil niet meteen 3 keer in de week gaan sporten wanneer je oververmoeid bent, kies er dan voor om iedere dag een wandeling te maken. Maak dit bespreekbaar met diegene die je eventueel nodig hebt om het uit te gaan voeren. De laatste stap is dat je zelf de keus maakt om het ook te gaan doen en daar ben je zelf  verantwoordelijk voor.

Wat mij betreft zit het verschil tussen egoïsme en individualisme vooral in het stuk dat je zelf moet aangeven wat je nodig hebt. Heb jij behoefte aan tijd alleen, of wil je juist samen zijn, maak het kenbaar. Het is tenslotte jouw leven en maakt daar je mooiste leven van!

 

 

No Comments

Add your comment