Veranderen wat maakt het zo lastig?

Veranderen wat maakt het zo lastig?

veranderen gedrag

wat wil jij veranderen

Veranderen en verandering

Bij mij gaat veranderen niet van zelf, hoe zit dat bij jou?

Veranderen gaat niet gemakkelijk zeker wanneer je niet helder hebt waarvoor je eigenlijk gaat of wilt veranderen. Soms loop je in het leven vast en is er eigenlijk niets anders mogelijk dan te gaan veranderen. Het is dan noodzakelijk om een keus te gaan maken wat je wilt gaan veranderen.

De aanleiding die zorgt voor de verandering

Een aantal vragen die jezelf kunt stellen om inzicht te krijgen of veranderen voor jou wenselijk zou zijn:
– Waar heb je onvrede over op dit moment?
– Welke situatie vind je op dit moment niet prettig?
– Welke angsten ervaar je?

Deze vragen helpen je zicht te krijgen op jouw situatie en kunnen een aanleiding zijn om te gaan veranderen.

Gedrag is de kern

Gedrag is de kern voor het veranderen, wat bedoel ik hiermee? Wil je iets gaan veranderen dan is het noodzakelijk om hier je gedrag op aan te passen.

John Kotter, veranderexpert schreef het volgende:
“Het draait uiteindelijk niet om strategie, structuur, cultuur of systemen. De kern van de zaak is altijd het veranderen van het gedrag van mensen.”

Waar het omgaat is dat je eigenlijk jezelf gaat ontwikkelen om nieuwe gewoontes aan te leren. Herhaling is hierbij cruciaal. Wat is voor jou een goede gewoonte die je graag zou willen ontwikkelen? Je kunt hierbij denken aan:

  • Tijd voor jezelf iedere ochtend of avond 30 minuten
  • 2 keer in de week sporten, het helpt door een vast moment te nemen zodat je het kunt plannen
  • Iedere dag start ik met een gezonde maaltijd
  • Maximaal 1 alcoholisch drankje per dag
  • 10 minuten per dag even niets doen

Gebruik je eigen creativiteit om een mooie ontwikkeling te verzinnen en hier voor te gaan. Maak het niet te groot, met kleine stapjes ga je ook vooruit. Jouw persoonlijke ontwikkeling gaat in jouw eigen tempo, gedurende een coachtraject zie ik ook vaak dat sommige stappen heel vlot gaan en andere meer tijd nodig hebben. Geef jezelf ook die tijd. Focus en aandacht gaat je helpen door de verandering heen te gaan en het eigen te maken.

Welke gedrag laat jij zien?

Het kan natuurlijk ook zijn dat je ‘nog’ niet voldoende zicht hebt op het gedrag dat jij laat zien. Heel vaak hebben wij zelf een blinde vlek. Hiervoor kun je natuurlijk het gesprek aan gaan met een coach of je kunt er voor kiezen om te werken met een gedragsanalyse, wil je hier meer over weten ik heb hier over geschreven: gedragsanalyse en talentenanalyse.

 

 

No Comments

Add your comment