Wat is een burn-out?
Laten we beginnen met deze vraag. Burn-out is eigenlijk een term die helemaal niet zo eenvoudig is vast te stellen, schrijft Christiaan Vinkers in zijn boek In de ban van burn-out. Met deze wetenschap laten we eens kijken wat er wel over bekend is. Een burn-out is extreme fysieke en emotionele uitputting als gevolg van langdurige stress. Je staat eigenlijk te lang onder constante druk. Symptomen kunnen zijn:
- Vermoeidheid
- Prikkelbaarheid
- Verminderde concentratie
- Slaapproblemen
- Gevoelens van onbekwaamheid en het gevoel dat niets lukt
Wat kun je doen aan een burn-out?
Allereerst is het van belang dat je gaat herkennen en erkennen dat het niet goed met je gaat. Durf te accepteren dat er iets moet veranderen. Dit is de eerste en meest essentiële stap om uiteindelijk weer meer energie te ervaren.
Zoek professionele hulp. Je kunt een coach, psycholoog of therapeut zoeken. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar wat voor therapie je aanspreekt, maar nog belangrijker of je je veilig voelt bij degene die je begeleidt. Je kunt bij het uitzoeken van de juiste begeleiding altijd kijken of iemand is aangesloten bij een beroepsvereniging of geregistreerd staat.
Neem je rust. Je lijf en brein hebben een lange tijd over gepresteerd en zijn nu moe geworden. Slapen is een belangrijke stap in je herstelproces. Neem gedurende de dag pauzes en rustmomenten. Zoek uit van welke dingen jij ontspant; dit kan bijvoorbeeld wandelen en mediteren zijn, of juist een rustige vorm van yoga. Probeer een juiste balans te vinden en sport in het begin niet op volle toeren. Respecteer dat je lijf moe is en al een lange tijd een “marathon” heeft gerend. Wellicht wel meer dan één!
Hoe kunnen coaching en brainspotting bijdragen bij het herstel van een burn-out?
Coaching geeft je de handvatten om te herkennen wanneer je te veel van jezelf vraagt. Het zorgt voor bewustzijn, zodat je andere keuzes kunt maken. Brainspotting zorgt ervoor dat je systeem (je brein en lijf) weer in balans komt door de stress en de blokkades te verwerken en te reguleren. In mijn blog over brainspotting schrijf ik meer over de werking van brainspotting. Onderaan deze blog kun je ook de reviews lezen van mensen die bij mij in begeleiding zijn geweest.
Tot slot: voorkomen is beter dan genezen!
Een mooi gezegde is: “Beter voorkomen dan genezen”. Dit geldt natuurlijk ook voor een burn-out. Het zou waardevol zijn wanneer je de eerste symptomen begint op te merken en dan actie onderneemt. Merk jij dat je twijfelt of je richting een burn-out gaat of er al in zit? Neem dan gerust contact met mij op.
0 Comments