“Ik wil meer balans in mijn leven”

Archetype reisgezel

“Ik wil meer balans in mijn leven”

Als mensen vragen hoe het met je gaat, antwoord je dan eenvoudigweg met “goed”? Of sta je op dat moment even stil om te bedenken hoe het echt met je gaat? Hoe vaak sta je eigenlijk stil bij deze vraag?

Nú is een goed moment om deze vragen aan jezelf te stellen:

  • Hoe gaat het met me? (Hoe voel ik me/ hoe is mijn gedrag naar mezelf en anderen/ ..)
  • Wat gaat er goed? (Doe ik de dingen die ik wil doen)
  • Wat gaat niet goed? (Dit moet echt anders)

 

De antwoorden op deze vragen geven je inzicht. Door stil te staan bij de vraag of het goed gaat, merk je misschien dat je niet lekker in je vel zit of onrust ervaart. Deze onrust komt ergens vandaan en dat kan de reden zijn dat je je niet in balans voelt. Veelal weten we zelf precies wat er moet veranderen in ons leven. Neem je zelf de controle over de invulling van je leven of word je gestuurd door de waan van de dag? Besteed jij je tijd daar waar jij dat wilt of baal je aan het einde van de dag dat je weer niet hebt kunnen doen wat je wilde? Sporten, een boek lezen, wandelen, ga zo maar door.

Tijd voor die verandering!

Alle verandering begint bij bewustwording. Wat gaat er niet zoals je wilt? Vervolgens bepaal je wat je daaraan wilt veranderen. Dan maak je de keus dat je het gaat veranderen. Tot slot neem je 100% verantwoordelijkheid voor deze keus, maak je de afspraak met jezelf en ga je ervoor. Schrijf de afspraak op papier en herinner jezelf er elke dag aan.

Focus hier twee maanden op zodat het in je systeem komt. Bekijk dagelijks en wekelijks hoe het met je afspraak gaat. Neem je de volledige verantwoordelijkheid voor je keuzes of verval je toch weer in oude patronen? Bekijk het zonder oordeel en geeft het opnieuw de aandacht die het nodig heeft. Hoogstwaarschijnlijk ga je zien dat er wat verandert, maar neem van mij aan dat veranderingen met kleine stapjes gaat. En iedere stap is er 1!

Balans houden is wat mij betreft een continu proces, waarbij je verantwoordelijk bent voor je eigen beslissingen, keuzes en hoe je hier mee omgaat. Daarnaast zijn er ook invloeden van buitenaf waarbij alleen jij de keus hebt hoe je hiermee omgaat. Balans houden is dus net als balanceren, steeds weer nieuwe balans zoeken.

 

No Comments

Add your comment